Monday, August 23, 2010

TIPS UNTUK MENJADI WEDDING PHOTOGRAPHER



ada diantara rakan2 aku yang ingin tahu tips2 camner nak jadi seorang wedding photographer...
yer la.. nak cari duit poket sikit... kira macam part-time job la...
kalau ikutkan, aku pun takla pandai sangat...tapi kalau nak tau sikit2 berdasarkan pengalaman aku yang tak seberapa ni...aku cuba terangkan kat sini...

so untuk korang yang masih baru dalam bidang fotografi ni... terutama kawan2 aku yang tanya pasal soalan ni...diharap apa yang aku terangkan ni dapat dimanfaatkan...ok...


LANGKAH 1.

first thing yang korang kene ada mesti la kamera dslr.kalau korang nak guna kamera filem pun boleh jugak,no hal punya.tak kisah la apa2 jenama ataupun kelebihan sesebuah kamera.tu citerasa masing2.bagi aku kalau korang ada kamera dslr yang guna kit lens pun dah cukup dah.coz kita nak wat job wedding je..and ini pun sebagai permulaan.kalau bole,dapat beli satu flash pun lagi bagus.so time ni tak perlu sibuk2nak beli lens tele la..wide la..tapi kalau korang jenis anak orang kaya yang mampu beli segalanya...angkut je...ada aku kesah??hehe


LANGKAH 2

so bila korang dah ada kemera yang korang idamkan,next thing yang korang kene buat mesti la memahirkan segala fungsi kamera tersebut.explore selagi boleh.segala dial mode or button yang ada kat kamera tu kene amik tahu.kalau tak paham, rajin2 la baca buku manual or tanya kawan yang tahu.malu bertanya sesat jalan.so kalau dah sesat, susah nak ke pangkal jalan...hahaha
kiranya asas fotografi macam shutter speed,aperture,ISO,focusing,exposure dah kene tau dan dimahirkan pada tahap ni.so takkisah kalau mula2 gambar korang macam ada yang tak kene.tu perkara biasa.banyakkan try n error.lagi banyak gambar yang korang amik,lagi cepat korang akan belajar.time ni pun paham2 kan la fungsi flash.benda ni pun amat penting untuk situasi2 tertentu.
so penting bagi korang untuk memahirkan dulu segala camera function dan composition agar korang tak kekok dan nampak macam budak baru pegang kamera bila amik gambar wedding nanti.
kalau korang ada duit dan masa, leh la hadiri kursus2 or kelas2 fotografi yang ada.ini semua untuk memantapkan lagi segala skil korang.






LANGKAH 3

bila korang dah mahir pasal fungsi kamera dan composition, barula korang leh masuk ke langkah seterusnya.
untuk tahap ni, korang kene banyak study pasal angle and style.so kene rajin2 la tengok hasil2 keje wedding photographer yang dah berpengalaman.takkisah la kat magazine ke..kat internet ke..waima kawan2 sendiri.
kene tengok segala jenis style..camner nak wat gaya foto yang formal...atau candid... mahupun artistik...
ini semua sebagai rujukan je.then langkah seterusnya,korang kene berlatih amik gambar wedding yang sebenar.camner nak buat??senang je...korang leh ikut dulu kawan2 korang yang dah mahir amik gambar wedding ni amik gambar.contohnya minggu depan dia ada amik gambar kawen kat satu tempat,so korang offer untuk ikut dia..or bahasa jawanya...'tag along'.kiranya korang nak join sebab nak amik pengalaman dan belajar amik gambar kawen.sambil2 tu korang leh tengok fotografer yang dah mahir ni beraksi mengambil foto yang menarik masa kat umah orang kawen tu.
selain tu juga lihat macamana diorang ni berinteraksi ngan pengantin or keluarga pengantin.tu semua kene blaja.
tapi jangan la baru sekali dua ikut orang amek gambar kawen dah terus semangat buat pakej wedding photography.semangat betol.slow and steady...



LANGKAH 4

bila rasa2 macam dah banyak timba pengalaman tag along ngan jurufoto lain,dan dah ada keyakinan untuk bergerak sendiri..apa yang korang perlu buat adalah mempromosikan diri korang...bukan jual body..tapi memperkenalkan siapa korang kat orang luar.
macamana nak mulakan?senang je..tapi mula2 korang kene portfolio hasil keje korang yang korang penah amik sebelom ni, dan juga pakej yang korang sediakan.tapi make sure harga adalah berpatutan ngan skil korang dan juga pengalaman korang.jangan letak harga yang terlampau murah,coz koramg bukan je jual produk..tapi korang jual perkhidmatan gak.so benda2 ni kene banyak bertanya dan selidik harga2 setempat.
untuk mendapatkan customer,tak payah pegi jauh2,korang leh mulakan ngan ahli keluarga,sedara mara, mahupun kawan2 yang nak mendirikan rumah tangga.so offer kan pakej yang korang ada kat diorang.yang tu pandai2 korang la.tapi bila orang dah mula kenal..dan kebetulan hasil kerja korang cantik..dengan sendirinya customer akan cari korang.but make sure korang dah ada kad nama time tu...hehe..



so rasanya itu je la tips2 yang leh aku bagi buat masa ni..tak banyak ..tapi diharap bermanfaat untuk korang...yang penting korang kene yakin dan banyakkan belajar dari kesilapan.aku pun sampai sekarang masih belajar benda2 baru dalam wedding photography ni.coz aku bukannya full time wat wedding photography...hehe
so sampai jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...